Da li znate zašto se kaže "od Kulina bana": Mnogi ne znaju ko je zapravo u pitanju, narodno predanje kaže...
Vitezi, Foto: RINA

istorija na balkanu

Da li znate zašto se kaže "od Kulina bana": Mnogi ne znaju ko je zapravo u pitanju, narodno predanje kaže...

U njegovo doba nastao je i jedan važan dokument

Objavljeno:

Sigurno ste makar jednom čuli izraz "od Kulina bana", misleći na nešto što se dogodilo veoma davno, uz sugestiju da je priča preduga i suvišna. Ali, da li ste znali da je Kulin ban zapravo istorijska ličnost?

Izreka u originalu glasi: "Od Kulina bana i dobrijeh dana", ali nije sasvim jasno zašto su ta vremena smatrana "dobrim i starim".

A ko je bio ban Kulin?

Kulin je bio bosanski ban koji je vladao od 1180. do oko 1204. godine. Prema pisanju Mavra Orbina, nasledio je prvog bosanskog bana, Borića, i bio na vlasti 36 godina.

Iako se zna da je bio u braku sa Vojislavom, sestrom Stefana Nemanje, to je gotovo sve što je zapisano o ovom vladaru. Ime Kulina bana se pominje u udžbenicima, ali se ne zna pouzdano kako je izgledao, zašto je bio toliko omiljen, pa čak ni gde je sahranjen.

Narodna predanja govore o "srećnim danima" i izobilju za vreme njegove vladavine, ali istorijski podaci ga ne izdvajaju mnogo od drugih vladara tog perioda.

Istorijski dokument - povelja
Istorijski dokument - poveljafoto: Wikipedia

Jedan važan istorijski dokument ostao je kao trag njegovog vremena – Povelja Kulina bana izdata Dubrovčanima 29. avgusta 1189. godine.

Ovim dokumentom, ban Kulin je dubrovačkim trgovcima garantovao slobodu trgovine bez uobičajenih carina koje su postojale u okolnim državama.

Ova povelja donela je korist i domaćem stanovništvu, jer su po prvi put dobili priliku za trgovinu sa svetom.

Ako je ovo tačno, moguće je da se izreka o "dobrim vremenima" Kulina bana zapravo odnosi na Dubrovčane i da je tamo i nastala.

Bonus video:

01:07

BOSNA JE NAJRELIGIOZNIJA U EVROPI ZBOG OVOGA! Đenović o listi naroda koji najviše veruju u Boga: Ko se podrazumeva vernikom?

(Espreso/24 sedam.rs/K.O./Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.